
Ambalajele sunt o sursă tot mai mare de deșeuri. Majoritatea bunurilor necesită ambalaje în mai multe etape ale ciclului de viață al produsului. În 2009, UE a generat 66 de milioane de tone de ambalaje. 12 ani mai târziu, în 2021, cifra va crește la 84 de milioane de tone. Fiecare european va genera 188,7 kg de deșeuri de ambalaje în 2021. În lipsaunor măsuri suplimentare, se estimează că această cifră va crește la 209 kg până în 2030.Deputații europeni doresc să interzică vânzarea pungilor de plastic foarte ușoare (mai mici de 15 microni). O excepție ar fi făcută pentru produsele care le necesită din motive de igienă sau atunci când sunt utilizate ca ambalaj primar pentru alimente în vrac.
Ambalajele returnate au criticii lor
Până în 2030, 10% din toate expedierile ar trebui să fie trimise într-un sistem închis. Aceasta înseamnă că ambalajele vor trebui să fie reutilizate. Consumatorii vor trebui, de asemenea, să returneze ambalajele dacă păstrează toate produsele din comandă.Revizuirea a fost criticată de mai multe părți, deoarece UE nu a stabilit încă standarde logistice uniforme în întreaga Europă. Printre critici se numără asociația germană de comerț electronic Bundesverband E-commerce und Versandhandel (Bevh), care a afirmat într-o declarație: „În absența unor soluții uniforme pentru ambalajele reutilizabile în Uniunea Europeană, considerăm că returnarea ambalajelor reutilizabile este problematică, în special în comerțul electronic transfrontalier.
Dacă nu se garantează că ambalajele reutilizabile sunt acceptate de toți furnizorii de servicii din UE, considerăm că este inacceptabil ca ambalajele goale să fie trimise în Europa în mod permanent în comerțul transfrontalier. De asemenea, vor apărea returnări dacă clientul păstrează bunurile”, spune Christoph Wenk-Fischer, CEO al Bevh.

Source: Depositphotos
Soluția la această problemă ar putea fi implicarea furnizorilor de servicii logistice sau a companiilor poștale. În acest caz, consumatorii ar putea returna ambalajul reutilizabil persoanei care efectuează livrarea la ușă. Cu toate acestea, potrivit Bevh, în prezent nu există procese logistice standardizate care să facă acest proces de returnare cât mai ușor posibil.
Schimbări la orizont
Nu este încă clar cum și când va avea loc revizuirea. Parlamentul European a votat în favoarea modificărilor, dar trebuie încă să negocieze cu Consiliul European. Consiliul European nu a adoptat încă poziția Parlamentului cu privire la revizuire. Atât comercianții cu amănuntul online, cât și companiile de logistică au luat act de modificările anunțate la începutul acestui an și au pus în aplicare unele dintre acestea. De exemplu, Amazon a început să utilizeze ambalaje reciclabile în Europa și a eliminat ambalajul dublu, iar Packeta și-a dezvoltat propriile ambalaje reutilizabile.