Simplitatea designului web făcută posibilă de wireframes
În ceea ce privește designul web, wireframing-ul transformă totul. Deși este o metodă uneori ignorată, vă va economisi timp, bani și probleme viitoare. Să explorăm motivele pentru care wireframing-ul este atât de important și cum ar putea ajuta proiectul tău.
Imaginează-ți că construiești o casă. Nu ai începe prin a alege perdele sau culori de vopsea, nu? Ai începe cu un plan. Exact asta face wireframing-ul pentru designul web. Este planul care pune bazele pentru orice altceva.
Faptul că wireframing-ul este atât de adaptabil este printre cele mai bune caracteristici ale sale. Trebuie să mutați un buton? Redimensionarea unei casete de text? Nicio problemă. Efectuarea de modificări la acest nivel este mult mai simplă decât atunci când ești implicat îndeaproape în modele specifice. Această adaptabilitate vă permite să iterați și să îmbunătățiți rapid aspectul în funcție de testarea utilizatorilor sau de comentariile clienților.
În ceea ce privește testarea utilizatorilor, wireframe-urile se potrivesc destul de bine. Înainte de a depune eforturi pentru designul vizual, ați putea construi un prototip simplu și puteți învăța multe de la utilizatorii reali. Acest feedback timpuriu poate fi o mină de aur, ajutându-vă să detectați și să remediați problemele de utilizare înainte ca acestea să devină probleme costisitoare.
Când să începi cu wireframing?
Acum, s-ar putea să vă întrebați când să începeți wireframing-ul în UX Design. Răspunsul este: devreme! De obicei, una dintre fazele inițiale ale procesului de proiectare, vine direct după obiectivele proiectului și cerințele utilizatorilor. Începerea utilizării wireframe-urilor vă poate ajuta să vă asigurați succesul chiar de la început.
Există mai multe instrumente disponibile pentru construirea wireframe-urilor. S-ar putea să utilizați Visio de la Microsoft, pentru wireframe-uri digitale sau să mergeți la școala veche cu pix și hârtie. Dacă intenționați să testați utilizatorii, luați în considerare utilizarea unor instrumente precum Axure RP sau Omnigraffle (pentru utilizatorii de Mac) pentru a crea wireframe-uri HTML interactive.
Desigur, wireframing-ul are avantaje și dezavantaje la fel ca alte instrumente. În plus, este o modalitate excelentă de a-i pune pe toți pe aceeași lungime de undă la începutul proiectului. Înainte de a începe orice muncă grea, designerii, dezvoltatorii și clienții pot examina și discuta despre aspect. Această aliniere ajută la evitarea scăldării domeniului de aplicare și, mai târziu, a neînțelegerilor.
Cu toate acestea, wireframe-urile nu sunt perfecte. Unii clienți pot avea dificultăți în a-și imagina rezultatul final. Este important să comunicați că wireframe-urile sunt despre structură, nu despre stil. Un alt potențial sughiț este potrivirea conținutului. Uneori, conținutul real s-ar putea să nu se potrivească perfect în aspectul wireframe-ului, necesitând unele discuții între designeri și copywriteri.
În ciuda acestor provocări, wireframing-ul are mult mai multe avantaje decât dezavantaje. Timpul petrecut la început cu wireframe-urile vă va ajuta să vă pregătiți pentru un proces de proiectare mai fluid, clienți fericiți și, în cele din urmă, un rezultat final mai bun. Deci, data viitoare când începeți un proiect web, amintiți-vă: începeți cu planul. Sinele tău viitor îți va mulțumi.