4 min. de lectură

Piața comerțului electronic din România va depăși 8 miliarde de euro în 2025

MerchantPro a prezentat raportul său anual eCommerce Insights 2025, care examinează piața românească de comerț electronic printr-o analiză detaliată. Studiul analizează modul în care industria demonstrează reziliență, arătând în același timp dezvoltarea modelelor de consum și a modelelor emergente de comerț digital care vor modela tendințele pieței românești.

Katarína Šimčíková Katarína Šimčíková
Project manager, Ecommerce Bridge EU
This article was translated for you by artificial intelligence
Piața comerțului electronic din România va depăși 8 miliarde de euro în 2025
Sursă: Depositphotos

Performanța pieței și comportamentul consumatorilor

Piața de comerț electronic din România a atins cea mai mare valoare de până acum, de 7,7 miliarde de euro în 2024, iar piața va depăși 8 miliarde de euro în 2025. Sectorul comerțului electronic demonstrează o rată de expansiune anuală de 8%, care depășește rata de creștere economică de 1% a țării.

Datele din 2024 de la Statista arată că cumpărăturile online au devenit o tendință în rândul românilor, aceștia cheltuind în medie 857 de euro anual, iar mai mult de jumătate din populație a făcut achiziții online.

Expansiunea pieței este determinată în principal de zonele rurale, deoarece logistica și opțiunile de plată îmbunătățite fac acum cumpărăturile online disponibile în întreaga țară.

Schimbarea structurii pieței și a preferințelor

Industria comerțului electronic din România prezintă o polarizare puternică prin cele 98,3% întreprinderi mici care generează 41% din veniturile sectorului, în timp ce jucătorii masivi mențin controlul asupra unei mari părți din cota de piață. Sectorul de piață a înregistrat o creștere de 31,6% a veniturilor în rândul întreprinderilor mijlocii și mari, care au între 50 și 249 de angajați, ceea ce arată un model în curs de dezvoltare către un echilibru al pieței și o concurență sporită. Conform rezultatelor cercetării, interesele consumatorilor au suferit o schimbare semnificativă. Cumpărătorii online își bazează selecția magazinelor în primul rând pe serviciile de transport gratuit, care îi atrag pe 41% dintre aceștia, urmate de descrierile detaliate ale produselor, la 27%, și de transparența costurilor, la 24%.Frumusețea și îngrijirea personală a depășit sectorul modei pentru a deveni categoria online preferată de clienți, 64% dintre respondenți alegând-o pentru nevoile lor de cumpărături.

Cumpărături transfrontaliere și tendințe tehnologice

Majoritatea consumatorilor români (64%) cumpără de pe site-urile internaționale din cauza avantajelor de preț, iar 47% caută produse indisponibile pe piața locală. Sectorul se dezvoltă prin intermediul a trei tendințe majore:

  • Tehnologii bazate pe inteligență artificială
  • Sisteme de plată instantanee
  • Soluții de expediere bazate pe dulapuri

Obiceiurile de cumpărături ale generației Z au transformat comerțul online tradițional, favorizând cumpărăturile pe mobil, conținutul video și practicile ecologice.

Perspective sectoriale și perspective de viitor

Raportul eCommerce Insights 2025 conține opiniile experților de la companii importante, inclusiv Google și Visa, împreună cu FAN Courier și alții. Liderii industriei identifică trei provocări cheie:

  • Creșterea concurenței internaționale între comercianți
  • cerința de personalizare bazată pe inteligența artificială
  • Influențe geopolitice susținute

Piața comerțului electronic din România: Concluzie

Raportul eCommerce Insights 2025 realizat de MerchantPro oferă o evaluare aprofundată a pieței de retail online din România, aflată în continuă schimbare. Piața în creștere oferă atât perspective, cât și obstacole pe care comercianții trebuie să le abordeze pentru a obține succes în afacerea lor. Industria prezintă o creștere susținută, împreună cu progresele tehnologice și creșterea concurenței din partea participanților la piață din țară și din străinătate. Piața prezintă un potențial de creștere continuă datorită adoptării crescute de către clienții din mediul rural și dezvoltării soluțiilor logistice, deși întreprinderile mai mici întâmpină dificultăți atunci când încearcă să se extindă online.

Distribuiți articolul
Katarína Šimčíková
Project manager, Ecommerce Bridge EU

I lead Ecommerce Bridge magazine for Europe, overseeing our content strategy and European language editions.

Articole similare
Facebook simplifică conținutul video: Tot conținutul devine în curând bobine
7 min. de lectură

Facebook simplifică conținutul video: Tot conținutul devine în curând bobine

Iată o actualizare a platformei care va schimba modul în care milioane de oameni partajează videoclipuri. Pe măsură ce Facebook simplifică crearea de videoclipuri, tocmai a anunțat că, în următoarele luni, fiecare videoclip încărcat pe platformă va deveni automat o rolă. Nu mai trebuie să alegeți între formate – totul este unificat acum. Să analizăm […]

Katarína Šimčíková Katarína Šimčíková
Project manager, Ecommerce Bridge EU
Leroy Merlin deschide al 23-lea magazin din România în urma unei investiții de 3 milioane de euro
4 min. de lectură

Leroy Merlin deschide al 23-lea magazin din România în urma unei investiții de 3 milioane de euro

Ceea ce a început ca o investiție de 3 milioane de euro într-un centru comercial din România este de fapt parte a unui proiect mult mai mare. În timp ce majoritatea retailerilor reduc cheltuielile, gigantul francez Leroy Merlin își dublează investițiile în Europa de Est cu un plan care ar putea remodela întregul peisaj al […]

Katarína Šimčíková Katarína Šimčíková
Project manager, Ecommerce Bridge EU
Publicitatea Microsoft devine serioasă: actualizări majore care chiar contează
4 min. de lectură

Publicitatea Microsoft devine serioasă: actualizări majore care chiar contează

Microsoft Advertising tocmai a lansat cele mai importante actualizări din ultimele luni, abordând principalele probleme care au frustrat agenții de publicitate. Aceste schimbări ar putea face în sfârșit din platformă o alternativă serioasă la Google Ads. De la raportare revizuită la schimbări majore ale logicii Performance Max și importuri simplificate între platforme – iată ce […]

Veronika Slezáková Veronika Slezáková
Editor in Chief @ Ecommerce Bridge, Ecommerce Bridge
Bridge Now

Ultimele noutăți chiar ACUM

10+ necitit

10+