4 min. de lectură

Cum diferă modelele de cumpărături transfrontaliere în funcție de țară

Piața europeană a comerțului electronic prezintă obiceiuri de cumpărare interesante la nivel transfrontalier, care contrazic presupunerile tipice privind comportamentul clienților online. Cercetarea noastră a datelor ECDB arată că preferințele de cumpărare între principalele piețe europene creează comportamente regionale specifice pe care comercianții cu amănuntul care intră pe piețe noi trebuie să le înțeleagă.

Katarína Šimčíková Katarína Šimčíková
Project manager, Ecommerce Bridge EU
This article was translated for you by artificial intelligence
Cum diferă modelele de cumpărături transfrontaliere în funcție de țară
Sursă: Depositphotos

Germania: Unde electronicele sunt mai populare

Cumpărătorii germani cumpără cel mai mult modă, 25,5%, dar ceea ce face Germania diferită este cât de mult cumpără electronice online – 21,3%. Acest procent este mult mai mare decât în alte țări europene. Trei categorii principale conduc vânzările online germane: Moda (25,5%), Hobby și agrement (24,2%) și Electronice (21,3%). Împreună, aceste trei categorii reprezintă 71% din totalul vânzărilor online – mai mult decât orice altă țară pe care am analizat-o. Electronica are o importanță mai mică pe piețele din Regatul Unit, Italia și Franța, ceea ce sugerează că consumatorii din aceste țări preferă să testeze produsele în magazine înainte de a le achiziționa online.

Franța încalcă regula modei

Piața globală urmează un model standard în care moda câștigă 27,5% din veniturile totale, însă Franța reprezintă o excepție. Categoria Hobby & Leisure conduce comerțul electronic francez cu 22,8%, în timp ce moda deține doar 17,3% din cota de piață, ceea ce indică faptul că Franța are o cultură a cumpărăturilor diferită, în care consumatorii pot prefera alte canale decât comerțul electronic pentru achizițiile de îmbrăcăminte.

Continuarea dominației europene a modei

Comerțul electronic de modă își menține poziția de principal segment de piață în toate regiunile europene, cu excepția Franței. Industria modei conduce comerțul electronic britanic cu o cotă de piață de 28,5%, urmată de piețele germană și italiană cu 25,5% și, respectiv, 24,8%. Succesul comerțului electronic pentru această categorie depinde de canalele de distribuție convenabile, combinate cu eforturi puternice de marketing și cu adoptarea tehnologiei de probă virtuală care conectează experiențele de cumpărare online și offline.

Cross-Border Shopping Patterns

Source: ECDB

Înțelegerea modelelor de cumpărături transfrontaliere: Câștigătorii categoriilor de nișă

Modelele de cumpărături transfrontaliere analizate demonstrează preferințe regionale unice în categorii mici:

  • Liderul neașteptat al Regatului Unit în materie de bricolaj

Regatul Unit este singura țară cu o cotă de piață de 13,0% în comerțul electronic pentru produsele de bricolaj, deoarece nicio altă piață sau cifră mondială nu depășește 10,0%.

  • Puterea produselor de uz casnic din Europa de Sud

Italia (13,2%) și Franța (12,3%) depășesc în mod semnificativ alte piețe în ceea ce privește mobilierul și articolele pentru casă, ceea ce sugerează că acești consumatori se simt mai în largul lor când cumpără online produse pentru casă.

Decalajul în ceea ce privește alimentele: categoria care rămâne în urmă în Europa

Piața europeană prezintă rate mai scăzute de adoptare a comerțului electronic cu produse alimentare în comparație cu media mondială de 9,2%, chiar dacă aceasta funcționează ca un motor important al comerțului electronic la nivel global. Germania prezintă cea mai scăzută rată de penetrare, de 5,7%, în timp ce Regatul Unit și Italia ating aproximativ 7,5%, iar Franța ajunge la 6,3%. Comportamentele existente ale consumatorilor și structurile diferite ale furnizorilor creează acest decalaj de performanță, însă modelele recente de creștere pe cinci ani demonstrează o îmbunătățire constantă.

Implicații strategice pentru expansiunea internațională

Comercianții cu amănuntul care doresc să se extindă la nivel internațional trebuie să înțeleagă aceste modele de cumpărături transfrontaliere, deoarece ele definesc metodele de succes de intrare pe piața europeană. Recunoașterea tendințelor globale oferă cadrele de bază, însă culturile locale ale consumatorilor stabilesc posibilități de piață unice și obstacole pentru succes.

Distribuiți articolul
Katarína Šimčíková
Project manager, Ecommerce Bridge EU

I lead Ecommerce Bridge magazine for Europe, overseeing our content strategy and European language editions.

Articole similare
Facebook simplifică conținutul video: Tot conținutul devine în curând bobine
7 min. de lectură

Facebook simplifică conținutul video: Tot conținutul devine în curând bobine

Iată o actualizare a platformei care va schimba modul în care milioane de oameni partajează videoclipuri. Pe măsură ce Facebook simplifică crearea de videoclipuri, tocmai a anunțat că, în următoarele luni, fiecare videoclip încărcat pe platformă va deveni automat o rolă. Nu mai trebuie să alegeți între formate – totul este unificat acum. Să analizăm […]

Katarína Šimčíková Katarína Šimčíková
Project manager, Ecommerce Bridge EU
Leroy Merlin deschide al 23-lea magazin din România în urma unei investiții de 3 milioane de euro
4 min. de lectură

Leroy Merlin deschide al 23-lea magazin din România în urma unei investiții de 3 milioane de euro

Ceea ce a început ca o investiție de 3 milioane de euro într-un centru comercial din România este de fapt parte a unui proiect mult mai mare. În timp ce majoritatea retailerilor reduc cheltuielile, gigantul francez Leroy Merlin își dublează investițiile în Europa de Est cu un plan care ar putea remodela întregul peisaj al […]

Katarína Šimčíková Katarína Šimčíková
Project manager, Ecommerce Bridge EU
Publicitatea Microsoft devine serioasă: actualizări majore care chiar contează
4 min. de lectură

Publicitatea Microsoft devine serioasă: actualizări majore care chiar contează

Microsoft Advertising tocmai a lansat cele mai importante actualizări din ultimele luni, abordând principalele probleme care au frustrat agenții de publicitate. Aceste schimbări ar putea face în sfârșit din platformă o alternativă serioasă la Google Ads. De la raportare revizuită la schimbări majore ale logicii Performance Max și importuri simplificate între platforme – iată ce […]

Veronika Slezáková Veronika Slezáková
Editor in Chief @ Ecommerce Bridge, Ecommerce Bridge
Bridge Now

Ultimele noutăți chiar ACUM

10+ necitit

10+