
Țările din sudul Europei conduc în ceea ce privește cumpărăturile internaționale
Statisticile demonstrează că cumpărătorii online din Spania, Italia, Turcia și Norvegia își desfășoară peste trei sferturi din activitățile de comerț electronic prin intermediul comercianților cu amănuntul internaționali.
Studiul indică faptul că giganții comerțului electronic din Europa de Nord s-au impus cu succes ca forțe dominante pe mai multe piețe, în special în regiunile sudice, unde alternativele locale pot fi mai puțin dezvoltate sau competitive.
De ce unele piețe mențin ecosisteme naționale de comerț electronic mai puternice
Puternicile economice Franța, Germania și Țările de Jos au dezvoltat medii naționale puternice de comerț cu amănuntul online. Zalando, Bol și Carrefour și-au consolidat prezența pe piețele lor interne, extinzându-se în același timp și pe piețele internaționale. Aceste țări au sisteme logistice bine dezvoltate și mai mulți concurenți interni, însă Germania, cu piața sa internă de comerț electronic foarte dezvoltată, înregistrează încă aproximativ 60% din achizițiile online efectuate prin canale transfrontaliere. Acest lucru arată rolul dominant al platformelor multinaționale pe piața digitală.

Source: ECDB
Disparități regionale
Piețeledin sudul și estul Europei par deosebit de dependente de platformele internaționale. Țări precum Portugalia, Croația, Lituania și Spania raportează că vânzătorii internaționali reprezintă mai mult de 75% din activitatea lor de comerț electronic.Consumatorii din aceste regiuni apelează adesea la platforme precum Amazon și Temu pentru prețuri competitive și o selecție mai largă de produse în comparație cu ceea ce este disponibil prin intermediul comercianților cu amănuntul locali. Cu toate acestea, achizițiile prin intermediul platformelor internaționale nu exclud neapărat bunurile produse la nivel local.
Excepții notabile care contracarează tendințele regionale
Modelele observate relevă câteva excepții interesante. Piața de comerț electronic din Polonia aparține Allegro, deoarece această companie conduce Amazon în ceea ce privește cota de piață. Cele mai importante platforme de comerț electronic din România, Serbia și Grecia sunt formate în principal din comercianți cu amănuntul naționali.
Amazon operează domenii dedicate în Polonia și pe alte câteva piețe, dar nu are operațiuni directe în mai multe țări din această regiune.
Analiza relevă modul în care piețele europene își dezvoltă dependența de comerțul electronic transfrontalier printr-o combinație de factori geografici și infrastructură digitală, precum și de forțe concurențiale ale pieței și modele de preferințe ale consumatorilor.