
Lista își propune să ofere o imagine a celor mai importanți comercianți cu amănuntul online cu sediul central în Europa Centrală și de Est și care operează în alte țări din regiune. Putem vedea cifrele lor de vânzări, creșterea de la an la an și le putem citi profilurile pentru a ne face o idee despre modul în care cei mai mari jucători din diferite sectoare s-au dezvoltat și ce au realizat în ultimii ani.
Statistici din lista primilor 50 de exportatori de comerț electronic din Europa Centrală și de Est
Mediul economic din Europa Centrală și de Est a suferit schimbări semnificative începând din februarie 2022, din cauza războiului din Ucraina și a escaladării inflației. Aceste șocuri au perturbat comerțul, au crescut costurile și au creat incertitudine pe piață în întreaga regiune. Așadar, există o consecință directă: dacă ne uităm la primii 50 de exportatori din Europa Centrală și de Est, putem spune că, în general, a existat o scădere dramatică a ratelor de creștere. În timp ce creșterea medie anuală a veniturilor pentru primii 50 de exportatori online a fost de 48% în 2021, aceasta a scăzut la 10% în 2022.
Diferențe de performanță
Pe fondul obstacolelor economice, au fost observate diferențe de performanță între diferiți jucători din domeniul comerțului electronic. Unii au reușit să depășească aceste dificultăți în mod eficient și și-au menținut traiectoria de creștere, deși într-un ritm mai lent decât în anii Covid. Grupul polonez Allegro, care se mândrește cu o valoare brută a mărfurilor (GMV) de peste 11 miliarde EUR și o creștere anuală de 23 %. Este demn de remarcat faptul că intrarea Allegro pe piața cehă a reprezentat o provocare, deoarece pe această piață nu exista o tradiție a unui model de piață externalizată. Ideea de a introduce mii de parteneri de afaceri polonezi care pot livra în doar 1-2 săptămâni a dus la probleme semnificative legate de experiența clienților.Pe de altă parte, aproximativ o cincime din primii 50 de comercianți online au înregistrat rezultatenegative în ceea ce privește creșterea anuală a vânzărilor în contextul 21/22, inclusiv Dedoles (îmbrăcăminte), Inspio (casă și decorațiuni) și Artmie (artă și artizanat). Notă: Dedoles, care a înregistrat o creștere excelentă în 2020 și 2021, nu a reușit să mențină ritmul în 2022 și a scăzut cu 35% de la an la an. Faceți clic aici pentru a vedea lista primelor 50. Vorbind despre sectoare, nu există nicio corelație între performanța diferitelor magazine de comerț electronic și sectoarele din care fac parte. Acest lucru duce la concluzia că succesul sau eșecul a depins de abordarea individuală a afacerii și de modul în care aceasta a răspuns provocărilor. Poate fi interesant de remarcat faptul că, în cadrul mișcării ecologice, Furbify, o companie care vinde numai echipamente informatice recondiționate, a înregistrat o creștere remarcabilă și are încă un potențial de creștere semnificativ.

Source: Growwwdigital.com
Schimbări de strategie
Growww Digital consideră că, în astfel de circumstanțe, cursul prudent de acțiune este de a urmări o strategie de creștere axată pe profitabilitate, care ajută companiile de comerț electronic să echilibreze creșterea cu stabilitatea financiară. Strategia de achiziție a pieței dominante, considerată cândva o abordare logică într-un mediu de comerț electronic accelerat de pandemia COVID-19, a întâmpinat probleme odată cu izbucnirea războiului și a inflației în 2022.Erodarea puterii de cumpărare și creșterea costurilor asociate producției, comerțului și logisticii globale au subminat această strategie. Până în 2022, traiectoriile de creștere a veniturilor au fost divergente, forțând întreprinderile de comerț electronic să treacă la o strategie de creștere profitabilă, care să pună accentul atât pe creștere, cât și pe profitabilitate.
„A existat un vânt din spate uriaș și toată lumea s-a putut simți ca un supererou. Dar a avut și reversul său, pentru că a fost doar un vânt puternic în pânze. Acum trebuie să vâslim și să cârmim. László Szabó, Managing Partner, Growww Digital
Szabó sugerează că există două modalități principale de a obține o creștere profitabilă: creșterea eficienței și creșterea veniturilor.Creșterea veniturilor poate fi obținută printr-o abordare de „expansiune 3D”:
- Extinderea canalelor de vânzări (de exemplu, prin utilizarea piețelor)
- extinderea geografică (pătrunderea pe piețele străine)
- Diversificarea sau extinderea portofoliului de produse
Este clar că tendința de deschidere a pieței a încetinit, marcând o schimbare față de modelul anterior orientat spre creștere. Tot mai multe companii acordă acum prioritate profitabilității alături de creștere și se adaptează dinamicii economice în schimbare. Aruncați o privire la Top 50 al Growww Digital al exportatorilor de comerț electronic din Europa Centrală și de Est pentru a vedea jucătorii și performanțele lor din ultimii ani.Faceți clic aici pentru a vizualiza lista Top 50.