4 min. de lectură

Ancheta UE relevă că: 52% dintre vânzătorii de produse second-hand încalcă drepturile consumatorilor

Comisia Europeană a publicat recent rezultatele îngrijorătoare ale monitorizării sale extinse a vânzătorilor online de bunuri second-hand. Conform raportului oficial al CE și al autorităților naționale de protecție a consumatorilor din 27 de țări (25 de state membre ale UE plus Islanda și Norvegia), până la 52% din magazinele electronice monitorizate încalcă legislația Uniunii Europene privind protecția consumatorilor.

Katarína Šimčíková
Katarína Šimčíková
Project manager, Ecommerce Bridge EU
This article was translated for you by artificial intelligence
Ancheta UE relevă că: 52% dintre vânzătorii de produse second-hand încalcă drepturile consumatorilor
Sursă: Depositphotos

Ce a dezvăluit investigația?

„Rezultatele acestei monitorizări indică în mod clar necesitatea unei vigilențe sporite în sectorul bunurilor second-hand”, a afirmat Comisia Europeană în raportul său.

Investigația, denumită în mod profesional „razie”, a inclus o analiză aprofundată a 356 de comercianți online, fiind identificate potențiale încălcări ale legislației europene la 185 dintre aceștia.

Încălcări esențiale pentru întreprinderile de comerț electronic

Aceste constatări sunt deosebit de relevante pentru întregul sector european al comerțului electronic, deoarece dezvăluie cele mai frecvente domenii în care drepturile consumatorilor sunt încălcate:

  • 40% dintre vânzători nu au informat corect clienții cu privire la dreptul lor de a se retrage din contracte în termen de 14 zile, fără a oferi un motiv
  • 45% dintre magazine nu au furnizat informații clare cu privire la procedura de returnare a bunurilor defecte
  • până la 57% dintre magazinele electronice nu au respectat obligația de a oferi o garanție minimă de un an, chiar și pentru bunurile second-hand

„Aceste cifre servesc drept avertisment pentru toți vânzătorii, în special în segmentul în creștere rapidă al bunurilor second-hand”, comentează rezultatele un expert în drepturile consumatorilor.

Revendicările legate de mediu, sub semnul întrebării

Declarațiile de mediu s-au dovedit a fi un domeniu deosebit de problematic. Dintre vânzătorii care au folosit declarații de mediu (34% din total):

  • 20% nu și-au fundamentat suficientafirmațiile „ecologice”
  • 28% au furnizat informații false sau înșelătoare cu privire la beneficiile pentru mediu

Aceste constatări vin într-un moment în care UE pregătește o nouă directivă privind responsabilizarea consumatorilor pentru tranziția ecologică, care va clarifica normele privind mențiunile de mediu.

Ce înseamnă acest lucru pentru comerțul electronic european

Pentru vânzătorii europeni de bunuri la mâna a doua, anunțul este un semnal clar că este probabil ca autoritățile naționale să înăsprească controalele pe întreaga piață.

Comisia Europeană a declarat că „autoritățile de protecție a consumatorilor vor decide acum cu privire la acțiunile ulterioare împotriva celor 185 de comercianți identificați” și vor solicita remedierea deficiențelor identificate.

Ancheta a acoperit o gamă largă de sectoare:

  • îmbrăcăminte uzată
  • electronice
  • jucării
  • cărți
  • mobilă
  • mașini
  • echipamente sportive
  • articole de grădinărit

Țările participante au inclus:🌍 Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia, plus Islanda și Norvegia.

Recomandări pentru e-shop-urile din UE

Pe baza constatărilor CE, e-shop-urile europene ar trebui să își concentreze atenția în special asupra următoarelor aspecte:

  • informarea clară cu privire la dreptul de a returna bunurile în termen de 14 zile
  • informarea corectă cu privire la garanția legală, chiar și pentru bunurile second-hand (minimum 1 an)
  • fundamentarea temeinică a oricăror afirmații privind mediul
  • afișarea transparentă a prețurilor totale, inclusiv a tuturor taxelor

Acest articol se bazează pe rezultatele oficiale ale investigației „sweep” publicate de Comisia Europeană la 7 martie 2025. Pentru raportul complet, vizitați site-ul oficial al Comisiei Europene.

Distribuiți articolul
Katarína Šimčíková
Katarína Šimčíková
Project manager, Ecommerce Bridge EU

I lead Ecommerce Bridge magazine for Europe, overseeing our content strategy and European language editions.

Articole similare
Actualizare GTM Tag Loading: Modificări esențiale pentru urmărirea conversiilor în comerțul electronic
4 min. de lectură

Actualizare GTM Tag Loading: Modificări esențiale pentru urmărirea conversiilor în comerțul electronic

Ați primit un e-mail despre modificările aduse modului în care Google Tag Manager (GTM) va încărca etichetele Google Ads și Floodlight începând cu 10 aprilie 2025? Această actualizare poate afecta urmărirea conversiilor, remarketing-ul și modul în care gestionați etichetele în GTM. Ce anume se schimbă, de ce se întâmplă și ce ar trebui să faceți? […]

Veronika Slezáková Veronika Slezáková
Editor in Chief @ Ecommerce Bridge, Ecommerce Bridge
Citiți articolul
IA, Deepfakes și site-uri web frauduloase. Marketingul digital nu a fost niciodată mai riscant
5 min. de lectură

IA, Deepfakes și site-uri web frauduloase. Marketingul digital nu a fost niciodată mai riscant

Publicitatea digitală se schimbă mai rapid ca niciodată, iar mărcile de comerț electronic, împreună cu agențiile de marketing, trebuie să țină pasul cu noile provocări și oportunități. Raportul Industry Pulse trasează tendințele, amenințările, deepfakes și inovațiile care vor influența publicitatea online în anul următor. Acesta se bazează pe opiniile experților în media digitală – publicitari, […]

Veronika Slezáková Veronika Slezáková
Editor in Chief @ Ecommerce Bridge, Ecommerce Bridge
Citiți articolul
Bridge Now

Ultimele noutăți chiar ACUM

10+ necitit

10+