
Monitorizarea a vizat 576 de influenceri din 22 de state membre ale UE, inclusiv Luxemburg, Norvegia și Islanda. Aceasta a arătat că până la 97% dintre aceștia au postat conținut comercial, dar numai 20% au declarat că este vorba de publicitate. Raportul Comisiei Europene a constatat, de asemenea, că până la 62 % dintre influenceri nu au respectat normele.
Influencerii au folosit alte formulări, cum ar fi „colaborare” (16 %), „parteneriat” (15 %) sau o mulțumire generală pentru marca parteneră (11 %), în loc de eticheta corespunzătoare „colaborare plătită”.
Postările erau legate în principal de modă, stil de viață, frumusețe, alimentație, călătorii și fitness. Studiul a constatat că 119 influenceri au promovat chiar activități nesănătoase sau periculoase, cum ar fi mâncarea nesănătoasă, băuturile alcoolice, procedurile medicale sau cosmetice, jocurile de noroc sau serviciile financiare, cum ar fi tranzacționarea criptomonedelor. La 17 februarie 2024, va intra în vigoare Legea serviciilor digitale, care impune o mai mare fiabilitate și securitate a internetului. În temeiul DSA, influencerii vor fi obligați să declare dacă conținutul lor conține mesaje comerciale și să furnizeze informații privind trasabilitatea. Scopul monitorizării a fost de a verifica dacă influencerii respectă legislația UE privind protecția consumatorilor. Au fost analizate postările de pe Instagram, TikTok, YouTube, Facebook, X, Snapchat și Twitch. 82 de influenceri aveau peste 1 milion de urmăritori, 301 aveau peste 100 000 și 73 aveau între 5 000 și 100 000 de urmăritori. Din cele 576 de profiluri, 358 au fost selectate pentru investigații suplimentare. Acestea vor fi contactate de autoritățile naționale pentru a li se cere să respecte normele. Acestea ar putea chiar să ia măsuri de executare suplimentare.